Stredoškoláci predstavia svoju tvorbu na súťaži Módna línia mladých

10.04.2013 Prešov

Prešov 10. apríla (TASR) – Približne 300 účastníkov a desiatky ďalších hostí z troch európskych krajín očakávajú organizátori na súťaži Módna línia mladých 2013, ktorá sa bude konať 12. apríla v Prešove.
Podujatie, na ktorom sa prezentuje nadanie a zručnosť študentov stredných škôl v oblasti módy, organizuje Stredná odborná škola podnikania v Prešove pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Prešovského samosprávneho kraja.
Riaditeľ školy Stanislav Kuchta konštatoval, že v súťaži v rámci módnej prehliadky, ktorá bude od rána prebiehať v historickej sále Parku kultúry a oddychu Čierny orol, sa predstaví v 114 vystúpeniach viac ako 440 modelov.
"Cieľom súťaže je predviesť výsledky práce žiakov stredných škôl, ktorí sa rozhodli venovať aktivitám v oblasti módy. Je to jedinečná príležitosť, ako predviesť svoj talent, kreativitu a zručnosť. Podmienkou súťaže totiž je, aby model žiaci navrhli, vypracovali i prezentovali na módnej prehliadke," povedal dnes pre TASR Kuchta.
Riaditeľ tvrdí, že okrem prezentácie študentských prác, súťaž ponúka ja konfrontáciu s ich rovesníkmi na podobných školách doma i v zahraničí. Konštatoval, že úspešné umiestnenie v tejto súťaži môže pomôcť aj študentom, ktorí sa hlásia na vysoké školy umeleckého zamerania.
Odborná porota zložená zo zástupcov rezortu školstva, pedagógov, módnych návrhárov bude posudzovať práce žiakov zo 14 slovenských stredných škôl. Českú republiku budú reprezentovať mladé talenty z Ústí nad Orlicí a Plzne a Ukrajinu študenti z Užhorodu a Mukačeva.
Usporiadajúca SOŠ podnikania Prešov predstaví na súťaži približne 20 modelov v desiatich kolekciách. Študenti pod vedením profesorky Aleny Kohútovej pripravujú zaujímavú kolekciu módnych doplnkov, ktoré sa vyrábali technikou spracovania ovčej vlny známou už pred tisíckami rokov.
"Použili sme najstaršiu techniku, akou sa kedy začali vyrábať textílie, a to je plstenie. Tá spočíva v tom, že na ovčiu vlnu pôsobíme len teplou vodou, mydlom a tlakom vlastných rúk," vysvetlila Kohútová.
Diváci v PKO budú môcť sledovať vystúpenia v ôsmich kategóriách. Študenti predstavia svoje práce v kategóriách spoločenské odevy, športové oblečenie, zvrchníky a plášte, vychádzkové odevy, scénická a historická tvorba, plavky, módne doplnky a voľná tvorba.
Okrem ocenení v jednotlivých kategóriách, organizátor udeľuje aj mimoriadne ceny Módna línia mladých a Mladý dizajnér roka.
 

Vyberte región

mark